Zvonička v Jamném

 


autor: Jan Zeman - starosta
lokalita: část obce Jamné – Boršov nad Vltavou, okres České Budějovice, Česká republika
realizace: 2013, kolektiv občanů z Jamného

Původní dřevěná vidlicová konstrukce zvoničky uhnila a místní občané stáli před rozhodnutím, jak se k její obnově postavit. V okamžiku, kdy se naskytla možnost vybudovat novou zvoničku, bylo rozhodnuto postavit stabilnější drobnou sakrální architekturu z tradičních materiálů.

V obci v současné době není kostelík ani kaple, a proto byla pro novou zvoničku zvolena taková forma, která by se svým výrazem a symbolikou co nejvíce přibližovala těmto tradičním shromažďovacím místům, neplnila pouze roli zvonice, ale aby k návštěvníkům promlouvala tajemnou řečí symbolů.

Nová stabilnější drobná sakrální architektura byla inspirována číslicí 3. Zvon odlitý v roce 1740 byl dokonale vyčištěn, ošetřen a připraven na umístění do nové zvoničky. Sympatické je, že na stvoření této drobné stavbičky, která se v žádném případě nechce pouze prvoplánovitě líbit, se podílelo několik desítek občanů z Jamného, Boršova, Poříčí a Zahorčic.

Základ tvoří tři křivé dubové klády trojnožky odkazující na křivolakost a zakroucenost životních poutí člověka, sbíhající se v jednom jediném bodě, v malém křížku na vrcholku. Každá noha trojnožky nese jednoduchý symbol Boží Trojice - Otec, Syn, Duch. Prosté, jednoduché vrypy jsou vybarveny červenou barvou, barvou symbolizující život. Tři boží podoby se splétají v jeden hlas zvonu. Na zemi pod zvonem se z vysvěceného místa plazí had v podobě plastiky jako symbol hříchu či pokušení - na vysvěceném místě není pro něho místo. Do dálky září střecha zvoničky tvořená ze tří měděných trojúhelníků spojených vrcholovým křížkem. Zdánlivě předimenzovaná střecha na pevných základech odkazuje k pevné a nekonečné víře. Jedna noha trojnožky označená křížem, symbolem Ježíše Krista, Boha - Syna, stojí v cestě tak, aby se s Ježíšem každý přicházející mohl potkat.


FOTOGALERIE