Různé

 

Tupadelská klapka „ŠMOULOVÉ“ 

Zábavné odpoledne plné soutěží v maskách pro každého
6. ročník
Pořadatel: OÚ Tupadly

V sobotu 20. července se v Tupadlech náhle všem změnil pohled na svět – kam oko dohlédlo, všude byla jasně modrá barva. Pro nezasvěcené vysvětlím, že se zde konal 6. ročník Tupadelské klapky, což je jedna velká letní maškarní akce pro všechny bez rozdílu věku, rasy, pohlaví či bydliště. Tentokrát padla volba na téma ŠMOULOVÉ, a těch bylo opravdu požehnaně. Koumák, Mrzout, Šikula se tu potkávali s Taťkou Šmoulou, Šmoulinkou či dokonce samotným Gargamelem. Počasí opět místní nezklamalo – drželo, drželo, ale nevydrželo. Mladý Kuchtík, který nechtěl prozradit jméno, se svěřil s tím, že dort a kostým připravoval již dva měsíce před akcí samotnou a že to tak dělá každý rok. Dosud nevynechal žádný ročník a velmi se těší na další. 


 

 

Neckyáda 

Závod přes Podměstský rybník na jakémkoliv domácím plavidle
Pořadatel: MÚ Čáslav

Celkem jedenáct prapodivných plavidel se zúčastnilo v sobotu 20. července 2013 čáslavské Neckyády, která se uskutečnila na Podměstském rybníku. Dobrá nálada a radost ze soutěže provázely po celou dobu akce i tu poslední posádku, protože hlavním cílem bylo příjemné prožití letního odpoledne - a to se podařilo. 


 

 

Recesní prvomájový průvod 

Snaha vrátit se ve vzpomínkách do zlatých dob socialismu
Pořadatel: Sdružení recesistů, Třemošnice

Recesisté v Třemošnici uspořádali pro všechny soudruhy a soudružky prvomájový průvod zakončený veselicí. Oslava začala v 10 hodin na symbolickém místě - náměstí Míru, odkud poté vyrazil průvod ulicemi města směrem k areálu místní vítězné TJ do prostor před Club Hotelem. Závěrem zaznělo několik dobových písní, projevy straníků a vystoupení skupiny PUNC, která těsně před revolucí vyhrála festival Politické písně. Zazněly písně soutěžní i současné. 


   

 

Člověče, nezlob se 

Turnaj v oblíbené známé hře pro malé i ty věkem pokročilejší
2. ročník
Pořadatel: SDH Malešov

Sbor dobrovolných hasičů Malešov zorganizoval v sobotu 19. ledna 2013 druhý ročník soutěže ve společenské hře Člověče, nezlob se... aneb hoď šestku a hraj". V restauraci U Melcerů" se sešlo osmadvacet hráčů, z toho šest dětí. Bohužel chřipka výrazně zmenšila počet hráčů, nejmladšímu bylo 5 a nejstaršímu 70 let,"  litoval jeden z organizátorů, Libor Krejcar.

Po skončení turnaje následovala zábava se skvělou country hudbou až do ranních hodin," dodal Libor Krejcar. SDH Malešov všem děkuje a těší se na dalších svých akcích na shledanou," zakončil. 


 

 

Noční Potěhy 

Netradiční hasičská soutěž, které celá probíhala v noci za tmy
3. ročník
Pořadatel:  SDH Potěhy 

Sbor dobrovolných hasičů Potěhy uspořádal pro všechny zájemce 3. ročník hasičské soutěže Noční Potěhy". Soutěž se konala 1. června 2013 na fotbalovém hřišti v Potěhách a počasí bylo velmi krásné. Soutěžilo se tradičně v kategoriích ženy, muži a děti. Poslední účastníci odjížděli ze soutěže v dopoledních hodinách a již těší na příští ročník této netradiční soutěže.


 

 

Hry bez hranic 

Soutěžní odpoledne pro dospěláky v netradičních disciplínách, jako jsou běh s vajíčkem na lžíci, propichování balónků špejlí nebo pojídání párků na čas
1. ročník
Pořadatel: SDH a OÚ Potěhy u Čáslavi

Sbor dobrovolných hasičů ve spolupráci s Obecním úřadem Potěhy uspořádali soutěž Hry bez hranic" s podtitulem I dospělí si dovedou hrát". Hry se konaly v sobotu 17. srpna před hasičskou zbrojnicí v Potěhách. Připraveny byly zábavné soutěže družstev v netradičních disciplínách, atrakce pro děti a den zakončil večerní parket se skupinami Znamení a Bohemia Beat.


 

 Den Země 2013

Oslava dne naší planety společným úklidem a sázením stromů, která vede ke stmelení místních obyvatel
SDH Samechov a spousta dobrovonlníků, Samechov u Chocerad

V sobotu 6. dubna se starý úvoz stal dějištěm nevšední události. Právě u starého kříže se sešli dobrovolníci ze Samechova, Chocerad i dalších částí obce, aby společně zasadili nové stromy podél cesty. Přes počáteční mírný zmatek byly stromky díky vysokému počtu účastníků zasazeny doslova „v cuku letu“, i přesto, že silný studený vítr dost znepříjemňoval práci.

Pak zbývalo ještě zasadit do připravené patky nový dřevěný kříž, který s velkým citem zhotovil pan Ivo Procházka ze Samechova. Úkolu se chopili tentokrát sami hasiči. Poté, co byl nový kříž vztyčen a starý kříž sešlý věkem sejmut, větší část dobrovolníků odešla do Samechova, kde se pustili do úklidu velké černé skládky v bývalém lomu na okraji vsi, v místě zvaném „Ve skále“. Alespoň povrchově byla skládka zlikvidována, během hodiny se vysbíraly dva kontejnery odpadků. Hodně smetí také posbíraly skupinky dobrovolníků podél cesty.

Na posezení u táboráku, které bylo původně plánováno na mezi u kříže, neměl v tom vichru chuť nikdo. A tak se buřty pekly na grilu u hasičárny a větrem ošlehaní účastníci brigády se rádi aspoň na chvíli posadili s občerstvením dovnitř. Nakonec došlo i na slíbenou lesní hru pro děti. Děti si ji užily o to více, že unavené a hlavně vymrzlé rodiče nechaly v hasičárně a připravenou trasu v lese s přírodními úkoly si prošly samy.

Těžko si představit, že by tato akce vůbec mohla proběhnout, nebýt toho, že se jí s takovou energií a ochotou ujali samechovští hasiči. Sobotnímu odpoledni předcházelo mnoho hodin příprav, a to z valné části právě dobrovolné práce hasičů. Oni vyčistili úvoz od šípků, aby vůbec bylo možno stromky sázet, zkulturnili prostor kolem kříže, připravili betonovou patku pro osazení nového kříže, zalili jámy, přichystali vše na posezení. Takže veliké díky patří všem samechovským hasičům. A samozřejmě velice děkujeme všem dobrovolníkům, kteří sázeli, uklízeli, zkrátka přiložili ruce ke společnému dílu, nejen v Samechově, ale třeba i sami v okolí svých domovů. Díky a za rok snad zase v hojném počtu.

Věříme, že všichni, kdo se na sázení stromků podíleli, se občas přijdou na „své“ lípy či javory podívat a že se nám stromky ujmou, aby ještě mnoha budoucím generacím dělaly radost.


  

 

Kdo si hraje, nezlobí - pexesiáda

Soutěžní klání v oblíbené hře pro všechny bez rozdílu věku a pohlaví
TJ Sokol Nové Dvory u Kutné Hory

Projekt nazvaný PEXESIÁDA (kdo si hraje. nezlobí) se uskutečnila v sokolovně TJ Sokol Nové Dvory. Účastníci byli rozděleni podle věkových kategorií k hracím stolům. Po absolvování kol se hráči v době sčítání výsledkům věnovali doplňkovým hrám (kopání do branky, hlídání hradu). Vítězové v jednotlivých věkových kategoriích byli ohodnoceni diplomy. Pochvaly a odměny byly také uděleny všem zúčastněným. Akce se zúčastnilo celkem 55 hráčů.


 

 Koláč pro kostel v Košicích 2013

Benefiční akce na podporu kostela spojená se soutěží koláčů
OÚ Košice, 3. ročník, Košice u Kutné Hory

V sobotu 7. září se uskutečnil třetí ročník benefiční akce pro kostel v Košicích spojený se soutěží o nejlepší koláč.

Akci pořádala Obec Košice ve spolupráci s Agenturou pro zemědělství a venkov v Kutné Hoře a s MAS Lípa pro venkov o.s. Porota složená ze zástupců pořádajících organizací měla možnost posoudit 28 přihlášených soutěžních koláčů. Součástí akce byl i malý jarmark a řada doprovodných aktivit pro děti i dospělé. Po celé odpoledne hrála k poslechu dechová hudba Valanka. Výtěžek dobročinné sbírky ve výši téměř 8,5 tisíce Kč byl předán zástupci farnosti v Uhlířských Janovicích a bude použit na dokončení obnovy kostela.