Turistika


Pochod Zbraslavice - Zruč

V letošním roce se 11. května opět uskutečnil pochod ze Zbraslavic do Zruče. Startovalo se tradičně v sokolovně ve Zbraslavicích od 6:15 až do 12:15, do cíle u zámku ve Zruči bylo potřeba dorazit nejpozději v 18:00. K dispozici byl výběr z několika tras – 14, 16 a 23 km. Trasa 14 km začínala v Bohdanči, kam účastníky odvezl autobus, dál už byla trasa společná s trasou 23 km. Na této trase byla k vidění rozhledna a palírna v Bohdanči, kde byla pro účastníky připravena ochutnávka pálenky a medu. Dále trasa vedla přes areál zámku v Ostrově. Na trase 16 km byla k vidění ohrada s divokými prasaty a zámek v Hodkově. Na trasách byly otevřeny kostely s možností prohlídky a občerstvení na kontrolách. V cíli každý obdržel diplom se svým jménem a pohlednici. Oproti loňskému ročníku byli organizátoři mírně zklamáni, protože dorazilo pouze 340 účastníků – vloni to bylo přes 660 lidí.


 

Pouťový výšlap

V sobotu 18. května se uskutečnil 3. ročník pouťového výšlapu. Letos byla akce více zaměřena na děti, pro které byly přichystány soutěže se sladkou odměnou. Na závěr se opékaly vuřty a večer pokračoval volně živou hudbou. Dle vyjádření pořadatelů se počet účastníků každoročně zvyšuje: 1. ročník – 93 účastníků, 2. ročník – 135 účastníků a letos dokonce 153 účastníků. Zájem byl i o cyklistickou trasu, která byla letos podruhé. Trasa pěší části měla 7 km, ale dala se dle libosti i zkrátit, byla sjízdná i pro kočárky. Na památku byla připravena pro všechny trika s ručně malovaným logem a pamětní účastnický list.


Jak je z mapy patrné, vedla trasa přes obce Adamov, Bratčice a Potěhy. Pro děti byla připravena například střelba ze vzduchovky.