Gastronomické slavnosti v Čáslavi
Velkolepé kulinářské odpoledne se Zdeňkem Pohlreichem
Pořadatel: MÚ Čáslav
Sobota 15. června patřila v Čáslavi velkolepým Gastronomickým slavnostem. Již od deseti hodin se náměstí Jana Žižky z Trocnova plnilo prvními hosty, kteří mířili od jednoho stánku ke druhému. V každém z nich jednotlivé zúčastněné restaurace a další firmy nabízely rozličné pochoutky české i zahraniční kuchyně, stejně jako víno, pivo i nealkoholické nápoje, a tak rozhodně bylo stále co ochutnávat. V průběhu celého dne probíhal i doprovodný program – koncerty, soutěže. V šestnáct hodin vystoupil před diváky také hlavní host slavností, kuchař Zdeněk Pohlreich, který přímo na místě předvedl část svého kulinářského umění. Lidé na zaplněném Žižkově náměstí se bez rozdílu věku bavili až do pozdních nočních hodin.
Cukrářské slavnosti
Tradiční akce pro milovníky sladkého, která se snaží přinést atmosféru dřívějších zámeckých slavností
3. ročník
Pořadatel: státní zámek Kačina
Už tradičně mohl každý zavítat na cukrářské slavnosti v areálu zámku Kačina v obci Svatý Mikuláš nedaleko Kutné Hory, které se konaly v neděli.
Připraven zde byl bohatý kulturní program pro malé i velké návštěvníky. Děti si mohly užít například loutkové pohádky O červené Karkulce a Zlatovláska, jízdy na koních, historický kolotoč, malování na obličej a další zábavné aktivity. Dospělí si mohli vyzkoušet soutěž „kufr" v zámecké knihovně, kde se hádalo, k jakému účelu sloužily vybrané předměty z depozitářů. Zajímavostí byla také ukázka střelby, kterou vedli znalci střelného prachu spolu se zajímavým výkladem o starých palných zbraních.
Zároveň se všichni společně mohli vydat na prohlídku zámku s velikonoční výzdobou nebo na ukázku cukrovinek a občerstvení. Nechybělo ani vystoupení klauna, módní přehlídka či tradiční tržiště s velmi rozmanitým zbožím, řemeslnými výrobky, ale i slaným či sladkým občerstvením. Celé slavnosti doprovázel harmonikář Pepino. Každý si mohl prohlédnout zvědavé pštrosy, ovce a kozy nebo se projet v kočáře taženém koňmi. K poslechu zahrála kapela na chůdách.
Za poslední dobu to byl jeden z nejteplejších dnů, který vylákal na nádvoří zámku několik stovek lidí. „Jezdíme sem s rodinou pokaždé a jsme rádi, že jsme nevynechali ani letos. Počasí se opravdu povedlo. Podle mě je úroveň ještě o něco lepší než minulý rok. Daleko větší návštěvnost a program pro malé i velké, který stojí za to," uvedla jedna z návštěvnic z Kutné Hory a na otázku, zda dorazí i příští rok, uvedla: „Pokud nám to počasí nepokazí, tak stoprocentně."
Vypadá to, že letošní slavnost předčila všechna očekávání, dorazilo velké množství návštěvníků. Organizátorům i návštěvníkům počasí přálo a my všichni se můžeme těšit na to, co nového nám přinese následující ročník cukrářských slavností 2014.
Staré receptury - Velikonoce na zámku Žleby
Oslava Velikonoc tradiční kuchyní s komponovaným programem, aneb Kterak svátky jara prožívala rodina knížepána i ostatní obyvatelé zámku i podzámčí
2. ročník
Státní zámek Žleby
Komponované prohlídky zámku byly pojaty ve svátečním duchu Velikonoc. Součástí byl i bohatý doprovodný program.
V zámecké kuchyni to opět zavonělo a šikovné ruce kuchařek i pekařek vytvářely podle starých receptur množství velikonočních pochoutek, které jsme mohli ochutnat.
Zámek byl samozřejmě zpřístupněn i o Velikonočním pondělí. Na Bílou sobotu byl zpřístupněn i třetí prohlídkový okruh, v rámci jehož cca 90-ti minutové návštěvy byly k reprezentační i soukromé historické interiéry celého prvního patra zámku (tzv. piano nobile).
„Oživená“ zámecká kuchyně s ochutnávkou velikonočních dobrot byla součástí obou prohlídkových okruhů.