Zvonička na Horečkách

 


autor: Kamil Mrva Architects
lokalita: Horečky, Trojanovice, Česká republika
investor: občanské sdružení Naše Beskydy
projekt: 2009
realizace: 2010

V Beskydech, podobně jako i v jiných regionech, se v dávných dobách stavěly zvoničky. Jejich zvonění odměřovalo denní dobu, svolávalo lidi k modlitbě a varovalo je před nebezpečím. Dnes už většina z nich tiše stojí a jen jako turistické atrakce podávají svědectví o někdejším způsobu života a řemeslné zručnosti stavitelů. Jejich původní účel jako by v dnešní uspěchané době neměl své opodstatnění.

Cílem bylo vybudovat stavbu, která bude symbolizovat odhodlání zdejších lidí nedopustit přírodní a kulturní devastaci svého regionu. Zvoničku, která bude jasně vyjadřovat dobu svého vzniku, ale zároveň bude poukazovat na místní tradici. A v neposlední řadě vytvořit místo, na kterém by se člověk mohl zastavit a tiše rozjímat nejen nad krásou okolních hor.

Iniciátorem projektu je místní občanské sdružení Naše Beskydy. Samotná zvonička je situovaná v unikátní lokalitě Horečky na pomezí obce Trojanovice a města Frenštát pod Radhoštěm, mezi útulnou Pantáta a hostincem Rekovice. Právě z hostince Rekovice pochází Antonín Bača Horečka, který se nejvíc zasloužil o vznik obce Trojanovice a její samosprávu v roce 1748.

Místo vzniku Trojanovic bylo vybráno záměrně - zvonička má symbolizovat boj proti mocipánům z těžařské lobby, kteří svými plány ohrožují historické i budoucí hodnoty obce. Zvonička tak bude, za symbolický příspěvek na boj proti plánům těžařů, sama zvonit dolu Frenštát umíráček. Moderní vzhled a tradiční řemeslné metody použité pro stavbu zvoničky symbolizují jak vidinu lepší budoucnosti, tak i návrat k tradičním hodnotám.

Zvonička vznikla díky podpoře celé řady okolních obcí, sdružení, organizací, firem i jednotlivců. Na stavbě se podílely desítky dobrovolníků. Byla požehnána 15. května 2010 u příležitosti 3. výročí uzamčení země Valašské na 100 roků.


FOTOGALERIE